Nemzetközi szakszeminárium KERA határrendészeti tanfolyamot végzett hallgatók részvételével a NOK-on

A Nemzetközi Oktatási Központban 2022. július 11-15. között került megrendezésre a nemzetközi határrendészeti együttműködés lehetőségeivel foglalkozó szakszeminárium, a Közép-európai Rendőrakadémia (KERA) határrendészeti tanfolyamait 1994, 1999, 2000, 2002, 2014, 2015 és 2016-ban végzett rendőrtisztek részére.

 

A rendezvényt a Nemzetközi Oktatási Központ igazgatója, a KERA kuratórium tagja, dr. Farkas István r. dandártábornok úr nyitotta meg.

 

A szeminárium célja a határrendészeti együttműködéssel kapcsolatos legújabb információk cseréje, a nemzetközi együttműködés előmozdítása, valamint a szemináriumi résztvevők közötti kapcsolatok építése és ápolása volt.

 

A szeminárium során jó hangulatú képzésen hallgathattak előadásokat a résztvevők. Az előadásokat főként a különböző évfolyamú határrendészeti tanfolyamok volt hallgatói tartották.

Dr. Fórizs Sándor r. dandártábornok úr, a Rendőrtiszti Főiskola volt rektora, – aki az egyik legrégebbi évfolyam (1999) résztvevője volt, – a rendvédelmi, ill. a határrendészeti képzés magyarországi helyzetét, múltját és jelenét mutatta be.

A meghívott előadók egyike Dr. Thomas Herko miniszteri tanácsos úr, osztrák összekötőtiszt volt, aki érdekes előadást tartott az osztrák rendőri összekötőtiszti rendszer felépítéséről és működéséről.

 

Szakmai kirándulás keretében a csoport ellátogatott a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztályra, Székesfehérvárra, ahol Zámbó Máté r. százados úr, az I. Bűnüldözési Osztály kiemelt főnyomozója átfogó képet nyújtott előadásában Magyarország illegális migráció elleni harcáról a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat felhasználásával.

 

Ez a hét a szakmai előadásokkal, a KR NNI-nél és a Pénzjegynyomda Zrt.-ben tett szakmai látogatásokkal és a kulturális programokkal – mint a Parlament és a Tihanyi Bencés Apátság meglátogatása – újra megmutatta, hogy a „KERA-család” mint fogalom, hogyan élhető meg.

 

A szeminárium végén tartott értékelés során a résztvevők megköszönték a precíz szervezést, az együtt töltött hetet és a kiemelkedő programokat. Ennek a nemzetközi szakszemináriumnak a megrendezése többek között azért volt kiemelkedően fontos, mivel a KERA-hallgatók által alkotott hálózat különösen hatékony formája a nemzetközi rendészeti együttműködésnek.