Nemzetközi szakszeminárium KERA bűnügyes tanfolyamot végzett hallgatók részvételével a NOK-on

A Nemzetközi Oktatási Központban 2021. szeptember 27. és október 1. között került megrendezésre a nemzetközi bűnügyi együttműködés lehetőségeivel foglalkozó szakszeminárium, a Közép-európai Rendőrakadémia (KERA) bűnügyes tanfolyamait különböző években, 1993, 1994, 1995, 2005, 2014 és 2015-ben végzett rendőrtisztek részére.

A rendezvényt a Nemzetközi Oktatási Központ igazgatója, a KERA kuratórium tagja, dr. Farkas István r. dandártábornok úr nyitotta meg.

A szeminárium célja a legújabb nyomozati módszerekkel kapcsolatos információk cseréje, a nemzetközi bűnügyi együttműködés előmozdítása, valamint a szemináriumi résztvevők közötti kapcsolatok építése és ápolása volt.

A szeminárium során jó hangulatú képzésen hallgathattak előadásokat a résztvevők. Az előadásokat főként a különböző évfolyamú bűnügyes tanfolyamok volt hallgatói tartották: a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) volt összekötőtisztje, az Europolnál dolgozó kolléga, a szászországi tartományi rendőrség elkötelezett munkatársa, a Nürnbergi Rendőrség munkatársa, az Alsó-ausztriai Tartományi Rendőrség munkatársa és a TEK munkatársai – valamennyien kiemelték a bűnüldözés aktuális kihívásait, valamint a nemzetközi bűnügyi együttműködés szükségességét.

Az élet megváltozott az elmúlt években a különböző intézkedések miatt, megtanultuk és átéltük a „szociális távolságtartás” fogalmát. Ennek ellenére mi, emberek, alapvetően társas lények vagyunk, ezért a személyes kapcsolatokat ápolni kell, ahogyan egy pszichológus fogalmazott: „Szükségünk van a személyes kapcsolatokra, a közösséghez tartozás érzésére.” Mi a KERA-család tagjai vagyunk, és ez a hét ismét megmutatta, hogy a „KERA-család” mint fogalom, hogyan élhető meg.

A szeminárium végén tartott értékelés során a résztvevők megköszönték a tökéletes szervezést, és a lehetőséget, hogy egy hetet együtt tölthettek ezen a rendezvényen. Hangsúlyozták a szeminárium szükségességét, mivel a KERA-hallgatók által alkotott hálózat különösen hatékony formája a nemzetközi bűnügyi együttműködésnek.