Hírek

A Közép-európai Rendőrakadémia (KERA) 24. Speciális (határrendészeti) tanfolyamának ünnepélyes zárása Budapesten, a Nemzetközi Oktatási Központban
 
A 24. KERA Speciális (határrendészeti) tanfolyam ünnepélyes zárására – több magas rangú vendég jelenlétében – 2018. október 12-én került sor Budapesten, a Nemzetközi Oktatási Központban.
 
A 7 KERA tagországból 16 rendőrtiszt vett részt a 2018. szeptember 17. és október 12. között megrendezett 4 hetes tanfolyamon, az alábbi képzési helyszíneken: Kreuzlingen (Svájc), Ljubljana (Szlovénia), Michalovce (Szlovákia) és Budapest.
 
A magyar képzési hét programjának megvalósításában köszönjük az ORFK Határrendészeti Főosztály (kapcsolattartó személy: Vájlok László r. alezredes úr), a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálat, a Bácsbokodi Határrendészeti Kirendeltség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a KR NNI együttműködését. 
 
A tanfolyam központi témái voltak a kompenzációs intézkedések új stratégiái, és az EU külső határok biztonsága. Természetesen a KERA tagországokban aktuális témák is feldolgozásra és megvitatásra kerültek, mint a „tömeges migráció” és a „menekültáradat Európába”. 
 
A tanfolyam tagjaiból álló három munkacsoport az alábbi három különböző, határrendészettel összefüggő témát dolgozta fel írásban a migrációval kapcsolatosan: 
  • Időszerű-e még a Schengeni Végrehajtási és a Dublini Egyezmény vagy a kialakult helyzetben a Dublin VI. Egyezmény lenne a megoldás?
  • A határrendészet 2025-ben, avagy hogyan nézzen ki a határrendészet a 2015-ben lezajlott események (tömeges migráció) tapasztalatainak figyelembevételével?
  • Hogyan viszonyul Európához a sikeres migráns?
 A fenti témakörök az ünnepélyes záráson bemutatásra kerültek a nemzetközi grémium előtt.
 Dr. Martin Weißleder, a Svájci Szövetségi Vámhatóság (EZV) igazgató-helyettese záróbeszédében kiemelte a határon átnyúló együttműködés fontosságát, és a kooperáció szükségességét a közös feladatok megoldásában. 
A tanfolyami csoport nevében felszólaló osztrák kolléga rámutatott a KERA képzés egyedülálló voltára, és köszönetet mondott a KERA valamennyi munkatársának a tanfolyam megvalósításáért.