Aktualitások, hírek

 

2023.01.16-18

V4 országok Vámhatóságainak Bűnügyi Vezetői Találkozója

 január 16-18. között került sor az Nemzetközi Pénzügyi Nyomozói Akadémia (ICOFI) által szervezett, a Visegrádi Országok vámhatóságainak bűnügyi találkozójára a Nemzetközi Oktatási Központban. A rendezvényen Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország vámszerveinek bűnügyi vezetői és speciális egységeinek vezetői vettek részt. Az esemény központi témája a következő évekre szóló kölcsönös szakmai együttműködés megbeszélése volt, különös tekintettel a bevetési egységek közös, rendszeres képzéseire. A találkozó igen eredményesen zárult, a Felek szándéknyilatkozatot írtak alá a 2023-2026. közötti időszakra vonatkozó együttműködésről.


 

2022.10.25-27

E-kereskedelem Konferencia

A NOK Nemzetközi Pénzügyi Nyomozói Akadémia (ICOFI) szervezésében 2022. október 25-27. között került megrendezésre az E-kereskedelem témájú nemzetközi konferencia. A nemzetközi eseményen hat ország – Németország, Szlovákia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Cseh Köztársaság és Magyarország – 25 szakértője vett részt. A három napos konferencia elsődleges célja az volt, hogy a résztvevők megosszák egymással az e-kereskedelmet szabályozó új EU Irányelv 2021-ben történt bevezetése óta eltel időszaban szerzett legfrissebb tapasztalatikat, valamint, hogy megismerjek és megvitassák a jogszabályváltozással kapcsolatos aktuális kérdéseket és az arra adott tagállami, szakmai válaszokat. A nemzeti szakértők bemutatták az e-kereskedelemben használatos elektronikus rendszereiket és megosztották a legjobb tagállami tapasztalatokat. Az esemény kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a résztvevők elemezzék az e-kereskedelem jövőbeni kihívásait.


  1. november 19-21.

Asset Recovery Training

A Nemzetközi Pénzügyi Nyomozói Akadémia (ICOFI) 2019. november 19-21. között rendezte meg az Asset Recovery – vagyonvisszaszerzés, vagyonbiztosítás témájú szakértői tréningjét. A programon a résztvevők megvitatták, és előadásokat hallhattak a vagyonbiztosítással és vagyonvisszaszerzéssel kapcsolatos bevált európai gyakorlati eljárásokról, megvizsgálták a lefoglalt vagyonelemek kezelési lehetőségeit, összehasonlították a bűncselekmények során lefoglalt vagyonelemek azonosítására, felkutatására és elkobzására vonatkozó nemzeti és EU-s jogi környezetet, illetve megvitatták a konkrét esetekben történő nemzetközi együttműködés lehetőségeit.

A háromnapos szakértői konferencián 6 ország (Hollandia, Németország, Finnország, Csehország, Lengyelország és Magyarország,) vagyonvisszaszerzés szakterületen jártas nyomozója, ügyésze továbbá adó-és vámtisztviselője vett részt, akik nap, mint nap aktívan dolgoznak e változó szakterületen. A találkozó célcsoportját azok a rendvédelemben dolgozó szakemberek képezték, akik már több éves tapasztalattal bírnak ezen a szakterületen. Tekintettel arra, hogy szakértői fórumról volt szó, a résztvevők kiemelték az esemény hasznosságát, hisz egyéb módon nincs lehetőség arra, hogy munkájukra jellemző módszereket, a hozzáférhető adatok feldolgozását, és a nemzeti jogi környezetet bemutassák, csakis személyesen, egy zárt találkozó keretében.


  1. november 12-15.

E-kereskedelem tréning

A Nemzetközi Pénzügyi Nyomozói Akadémia (ICOFI) 2019. november 12-15. között rendezte meg az E-kereskedelem

témájú tréningjét. Az eseményen 5 ország (Hollandia, Belgium, Csehország, Németország, Magyarország), valamint az Európai Bizottság TAXAUD és a Vám Világszervezet (WCO) szakemberei találkoztak, hogy megvitassák az e-kereskedelem adóztatási és jogszabályi hátterének Európai Unióban alkalmazott gyakorlatát, megismerjék az on-line kereskedelem országonkénti sajátosságait, illetve átbeszéljék a 2021-ben, az e-kereskedelmet szabályozó új EU Irányelv bevezetésének körülményeit. Tekintettel arra, hogy az on-line kereskedelem évről évre exponenciális növekedést mutat világszerte, ezért már korábban igény mutatkozott arra, hogy a tagállamok adó- és vámhatóságainak szakemberei találkozhassanak egy fórumon, ahol megoszthatják tapasztalataikat és megvitathatják a közelgő jogszabályváltozás kérdéseit. Erre szolgált az ICOFI által megszervezett program. A három nap során rengeteg hasznos információ hangzott el, és igen intenzív tapasztalatcserének adott otthont az esemény. Folytatva az eszmecserét, az ICOFI a 2020. évi programtervébe is betervezte ezt a tréninget, fórumot biztosítva ezzel arra, hogy a 2021-ben életbe lépő jogszabályváltozással kapcsolatos aktuális kérdéseket a tagállamok képviselői megoszthassák egymással.


2019. május 10.
Burn-out tréningsorozat
A Nemzetközi Pénzügyi Nyomozói Akadémia (ICOFI) 2019-ben, egész évre betervezett Burn-out tréningsorozatot tart a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak. A workshop jellegű, ám sok gyakorlati feladattal tűzdelt kiégés elleni prevenciós tréningen a résztvevők feldolgozhatják a munkájuk során őket ért stresszt, különböző konfliktus- és stresszkezelési módszereket sajátítanak el, elkerülve a munkával kapcsolatos kiégés (Burn-out) jelenséget, mindezt gyakorlati feladatokon, különböző pszichológiai teszteken és szituációs játékon keresztül. A 16 fős csoportokat egy, a szakterületen jártas magyar klinikai szakpszichológus oktatja. A tréningről nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, a résztvevők igen hasznos ismereteket kapnak a munkavégzésükkel és a munkahelyükön őket ért hatásokkal kapcsolatban.

2019. május 17.
Bűnügyi Taktikai képzés:
A Nemzetközi Oktatási Központ (ICOFI) 2019 tavaszán a NAV Bűnügyi Főigazgatóságával együttműködve három alkalommal rendezett bűnügyi taktikai képzést a NAV pénzügyi nyomozói részére. Az egy hetes képzéseken egyszerre 15 nyomozó vett részt, akik speciális felkészítést kaptak a valós nyomozói munkavégzés során előforduló események és helyzetek szakszerű kezelésére. Emellett a nagy volumenű műveletek eljárási stratégiáit, a házkutatások és elfogások biztonságos végrehajtását és a személyes túlélés alapjait gyakorolhatták. A képzés nagyon népszerű volt a nyomozók körében, a visszajelzések alapján a teljesen életszerű szimulációs gyakorlatok során rengeteg hasznos taktikai ismeretet kaptak a hallgatók.