CEPOL

 cepol_new.jpg

CEPOL – Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége

A 2014 óta Budapesten található CEPOL az Európai Unió ügynökségeként a bűnüldöző szervek képviselői számára nyújt képzéseket az unió teljes területén és azon túl is. Az Európai Unió Tanácsának Határozata (2000/820/IB 2000. december 22.) alapján hozták létre 2001. január 1-jén hálózat formájában, majd egy 2005-ben elfogadott határozat (2005/681/JHA sz.) alapján európai uniós ügynökségként működik. Új jogi mandátumot kapott 2016. július 01-től és hivatalos elnevezése: Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége.

A képzések kidolgozásával, végrehajtásával és koordinálásával foglalkozó Ügynökség nemcsak rendőrök, hanem vámtisztviselők, valamint az igazságszolgáltatás és minden rendészeti szerv számára is változatos tananyagokat kínál. Tevékenységével erősíti az EU belső biztonságát, és hozzájárul a terrorizmus, a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem, az emberkereskedelem és a polgárokat és az európai életmódot fenyegető egyéb közvetlen veszélyek elleni küzdelemhez.

A CEPOL összefogja az uniós tagállamok bűnüldözési hatóságai számára létrehozott képzési intézetek hálózatát, és támogatja őket a szervezett bűnözés elleni küzdelemmel, a bűnüldözési együttműködéssel, az információcserével és az interoperabilitással kapcsolatos képzésekben.

A CEPOL az EU intézményeivel, egyéb ügynökségeivel és tagállamaival, valamint nemzetközi szervezetekkel és partnerekkel együttműködve biztosítja a legsúlyosabb fenyegetésekkel szembeni közös fellépést.

Az Ügynökség munkanyelve az angol.

Az Ügynökség minden tagállamban rendelkezik egy nemzeti egységgel, hogy tájékoztatást és segítséget nyújthasson azoknak a bűnüldözési szakembereknek, akik szeretnének részt venni a CEPOL tevékenységeiben. A nemzeti egységek a CEPOL tevékenységeit közvetlenül is segítik.

Magyarországon a Nemzetközi Oktatási Központ CEPOL Magyar Nemzeti Irodája látja el ezt a feladatot.

A CEPOL-ról bővebben tájékozódhat a CEPOL Magyar Nemzeti Irodán (tel: +36-1-224-5192, e-mail: cepol@nokitc.hu).

 

„Maradjon a bűnözés előtt – képezze magát a #CEPOL-lal!”

„Tartsuk biztonságban az EU-t, együtt!”

 

https://www.youtube.com/watch?v=QE5js0zEvOM&list=PLe9YVjBniB5ipBNKpB2TQHp8bcMU6h8eD&index=1

https://www.facebook.com/CEPOLEU