A KERA „Speciális nyomozástámogatás“ című szakszemináriuma a Nemzetközi Oktatási Központban, Budapesten

A KERA Speciális nyomozástámogatás szakszemináriumára 2023. április 3-6. között került sor Budapesten, a Nemzetközi Oktatási Központban. A szeminárium létrejöttében a szakmai hátteret az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Elemző-Értékelő Főosztály keretein belül működő speciális nyomozástámogatási munkacsoport biztosította. A téma nagy érdeklődést váltott ki, ami a résztvevők nagy számáról is leolvasható: a képzésen 39 rendőrtiszt és szakértő vett részt a KERA hét tagországából (A, CZ, CH, D, H, SLO, SK).

A heti programot a terveknek megfelelően, izgalmas előadásokkal és kerekasztal beszélgetéssel kiegészítve tartottuk meg. A témák spektruma magába foglalta a 2021-ben felállított munkacsoport, a nemzetközi és tudományos háttér bemutatásán túl többek között a bűnügyi nyelvészet, a non-verbális kommunikáció, a mesterséges intelligencia és gépi tanulás a klinikai pszichológia illetve a pszichiátria tématerületen kínálta lehetőségeket valamint esettanulmányokat is. A program részeként szakmai látogatást tettünk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karon, ahol a résztvevők előadást hallgathattak a traumatizált gyermekek kihallgatásának új módszereiről, majd ezt követően egy erre a témára épülő esetfeldolgozást tekinthettek meg az Egyetem taktikai házában.

A csoportnak lehetősége nyílt arra is, hogy városnézés keretében Magyarország történelmi, társadalmi fejlődésével és az ország kulturális hátterével megismerkedjenek.

A kollegiális kapcsolati háló megléte elengedhetetlenül szükséges a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelem során. A KERA Magyar Nemzeti Iroda a képzés során alkalmat teremtett arra is, hogy a résztvevők a szeminárium ideje alatt egymással szakmai és személyes kapcsolatokat alakítsanak ki, illetve hogy a meglevőket tovább mélyítsék.