A KERA 26. Speciális tanfolyamának záró hete Budapesten

Október 9-14. között zajlott a KERA 26. Speciális tanfolyamának magyar hete a Nemzetközi Oktatási Központban. A hallgatók, a tanfolyam ideje alatt négy képzési helyszínen a KERA hét tagországából érkezett előadók és szakértők közreműködésével szereztek ismereteket a határrendészeti feladatok és a kompenzációs intézkedések témakörében. A magyarországi hétre, mely a képzés utolsó hete volt, a KERA tagországaiból 18 rendőrtiszt érkezett. A súlyponti témák közé tartozott a magyar határrendészeti helyzetkép és migrációs nyomás bemutatása mellett a biometria, az illegális migráció bűnügyi vonatkozásai, az embercsempészet is. A hallgatók szakmai kirándulást tettek a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság illetékességébe tartozó tompai határátkelőhelyen, a biztonsági határzárnál és a Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltségen. Szakmai látogatást tettek továbbá a budapesti Pénzjegynyomdában is, ahol a bankjegygyártás mellett első kézből szereztek ismereteket a biztonsági dokumentumok gyártásáról.

A Speciális tanfolyam 2022. október 14-én ünnepélyes diplomaosztóval zárult. Magas rangú kül- és belföldi vendégek részvétele mellett, ünnepélyes keretek között Budapesten, a Nemzetközi Oktatási Központban, dr. Kuczik János Zoltán r. vezérőrnagy rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes úr, és dr. Földesy Éva r. őrnagy asszony, a KERA Magyar Nemzeti Iroda vezetője adták át a hallgatóknak a tanfolyam sikeres elvégzését igazoló diplomákat. Az ünnepi beszédet dr. Balla József PhD. r. ezredes úr, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Határrendészeti Tanszékének vezetője mondta, melyben kiemelte a nemzetközi együttműködés fontosságát a határrendészeti feladatok végrehajtása során, melyhez fennállásának az idén 30. évét ünneplő KERA megfelelő hátteret nyújt.

A tanfolyam hallgatóinak szóvivői, Simona Kvapilová asszony és Marco Piontek úr záró  beszédjükben felelevenítették a tanfolyamon szerzett ismereteket és élményeket  és megköszönték a KERA minden felelős munkatársának a tanfolyam magas szintű megrendezését.