A KERA 2023. évi Speciális tanfolyamának záró hete Budapesten

Október 16-20. között zajlott a KERA 2023. évi Speciális tanfolyamának magyar hete a Nemzetközi Oktatási Központban. A hallgatók, a tanfolyam ideje alatt négy képzési helyszínen a KERA hét tagországából érkezett előadók és szakértők közreműködésével szereztek ismereteket a határrendészeti feladatok és a kompenzációs intézkedések témakörében. A magyarországi hétre, mely a képzés utolsó hete volt, a KERA tagországaiból 24 rendőrtiszt érkezett. A súlyponti témák közé tartozott a magyar határrendészeti helyzetkép és migrációs nyomás bemutatása mellett a biometria, az illegális migráció bűnügyi vonatkozásai, az embercsempészet is. A hallgatók szakmai kirándulást tettek a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság illetékességébe tartozó tompai határátkelőhelyen, a biztonsági határzárnál és a Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltségen. Szakmai látogatást tettek továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is, ahol első kézből szereztek ismereteket a rendészeti ki- és továbbképzésről.

A Speciális tanfolyam 2023. október 20-án ünnepélyes diplomaosztóval zárult. Magas rangú kül- és belföldi vendégek részvétele mellett, ünnepélyes keretek között Budapesten, a Nemzetközi Oktatási Központban, Dr. Balázs László r. ezredes úr, az ORFK Határrendészeti Főosztály vezetője és dr. Földesy Éva r. alezredes asszony, a KERA Magyar Nemzeti Iroda vezetője adták át a hallgatóknak a tanfolyam sikeres elvégzését igazoló diplomákat. Az ünnepi beszédet Günter Wendt r. ezredes úr, az Osztrák Országos Rendőrfőkapitányság Határ- és Idegenrendészeti Főosztályának vezetőhelyettese mondta, melyben kiemelte a nemzetközi együttműködés fontosságát a határrendészeti feladatok végrehajtása során a kihívást jelentő időkben.
A tanfolyam hallgatóinak szóvivője, Stefan Schaab úr, az osztrák hallgató, Klaus Huemer profi fotóiből készített képes beszámoló után, záróbeszédjében felelevenítette a tanfolyamon szerzett ismereteket és élményeket és megköszönte a KERA minden felelős munkatársának a tanfolyam magas szintű megrendezését.