A KERA 2023. évi Bűnügyes tanfolyam záró hete Budapesten

2023. március 27. és május 12. között a hét KERA-tagországból érkezett rendészeti szakemberből álló 20 fős csoport hét képzési helyszínen – Prágában (CZ), Ljubljanában (SI), Bernben (CH), Biberachban (DE), Bécsben (A), Pozsonyban (SK) és Budapesten (HU) – teljesítette a KERA Bűnügyes tanfolyamának képzési mérföldköveit a határokon átnyúló szervezett bűnözés témakörében. A súlyponti témák közé tartozott a kiberbűnözés, az embercsempészet, a korrupció, a vagyon elleni bűncselekmények, ezen belül a nagy értékű gépjárművek lopása elleni harc, valamint az erre irányuló nyomozások legújabb tendenciái.

Ez a tanfolyam volt a KERA történetének második akkreditált tanfolyama, a résztvevők az Európai Képesítési Keretrendszerben érvényesíthető 16 pontot kaptak a képzésen való részvételért, valamint a teljesített szóbeli és írásbeli vizsgáért.

A Bűnügyes tanfolyam 2023. május 12. napján ünnepélyes diplomaosztóval zárult Budapesten, a Nemzetközi Oktatási Központban, melyen magas rangú kül- és belföldi vendégek vettek részt.

A rendezvényen Prof. Dr. Janza Frigyes r. vezérőrnagy úr, címzetes egyetemi tanár, a Belügyminisztérium miniszteri megbízottja, oktatási főszemlélő adta át Dr. Magyar József r. dandártábornok úr, a KERA alapító atyja részére, 85. születésnapja alkalmából, érdemei elismerése mellett a Dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr által adományozott dísz szablyát. Dr. Janza Frigyes r. vezérőrnagy úr köszönetet mondott Dr. Magyar József r. dandártábornok úrnak a rendőrségen végzett több évtizedes sikeres munkájáért, továbbá méltatta a KERA létrehozásában betöltött kiemelkedő szerepét, valamint tolmácsolta Belügyminiszter úr – a Közép-európai Rendőrakadémia következő 30 éves munkájának sikerére vonatkozó – jókívánságait.

Ezt követően Dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy úr, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes, a KERA Elnökség magyar tagja adta át a hallgatóknak a tanfolyam sikeres elvégzését igazoló diplomákat. Az ünnepi beszédet Robert Furman úr, főigazgató, a KERA Elnökség szlovén tagja mondta, melyben kiemelte a KERA nemzetközi rendészeti együttműködésben betöltött szerepét és a regionális együttműködés fontosságát.

A tanfolyam hallgatóinak szóvivője, Maxim Litoschenko úr, záró beszédében a KERA képzésének egyedülállóságáról beszélt és megköszönte a KERA minden felelős munkatársának a tanfolyam megrendezését.