CEPOL 83/2023 Disaster Victim Identification, Management and Joint Operations course

(Katasztrófa áldozatainak azonosítása, kezelése és az ezzel kapcsolatos műveletek közös kidolgozása)

A Nemzetközi Oktatási Központ, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve rendezte meg 2023. július 4. és 7. között Budapesten a CEPOL 83/2023-as „Disaster Victim Identification, Management and Joint Operations” című képzést. A kurzus célja a nemzeti és nemzetközi DVI műveletek közös koordinációjának és irányításának kialakítása volt.

Az Európai Unió 23 tagállamából, 30 DVI szakértő kolléga érkezett a kurzusra, valamint 3 résztvevő Ukrajnából és 1 Törökországból látogatott el hozzánk.

A 4 napos tanfolyam fő célja a katasztrófa áldozatainak azonosításával kapcsolatos feladatok koordinálása, valamint az elhunyt áldozatok azonosításában részt vevő rendvédelmi dolgozók tudásszintjének javítása és összehangolása volt. A résztvevők sikeresen sajátították el az előkészítéssel, a DVI-csoport felállításával és a DVI-folyamat különböző feladatainak áttekintésével kapcsolatos ismereteket. A tanfolyamot sikeresen elvégzők képesek lesznek tudásuk hatékony átadására saját országukban.

A szervezőknek a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ közreműködésével, az izraeli és portugál oktatók tapasztalataival, valamint az Interpol szakértője segítségével sikerült európai szinten átadniuk egy olyan tudást, amely nagyban hozzájárulhat a tagállamok saját gyakorlatainak kialakításához és végrehajtásához.

A képzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületében került megrendezésre, ahol a résztvevők kis csoportokban, több oktató felügyelete mellett dolgoztak.

A résztvevőknek lehetőségük volt arra is, hogy – a DVI-csapatok felállítását követően – helyszíni gyakorlatokon vegyenek részt. A szimulációk egyik célja az volt, hogy a hallgatók, a szakértők által átadott elméleti tudást áthelyezhessék a gyakorlatba. Imitátorok és próbababák segítségével a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy a megszerzett ismereteiket egy iskolai lövöldözéses jelenetben mutassák be.

A résztvevők a feszített napirend ellenére is elkötelezettek és érdeklődők voltak a tanfolyam során, aktívan közreműködtek a gyakorlatok megvalósításában és összességében elmondható, hogy egy európai színvonalú képzést sikerült hazánkban megvalósítani.

További tájékoztatásért keresse:
Gaál András r. alezredes
CEPOL MNI
Vezetője
Mobile: +36-30-326-17-74
e-mail: gaal.andras@nokitc.hu