nmet england

Nemzetközi gépjárműbűnözés elleni szeminárium


Nemzetközi gépjárműbűnözés elleni szeminárium került megrendezésre a Nemzetközi Oktatási Központban Budapesten, 2018. március 20. és 23. között

A szemináriumon a hét KERA-tagország (A, D, CH, CZ, SK, SLO, és H) 39 rendőrtisztje vett részt. A szeminárium célja nemcsak a legfrissebb információk kicserélése volt, hanem egy szakmai kapcsolati háló kialakítása és a meglevő kapcsolatok elmélyítése a szeminárium résztvevőinek körében. Az előadásokat az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium és a meghívott országok rendőrségeinek képviselői tartották. Az előadásokban a bűncselekmény-csoportnak mind az elméleti, mind a gyakorlati oldalát bemutatták. A témák spektruma felölelte többek között a nemzetközi együttműködést, az OSINT-ot, az elkövetési magatartásokat, a próbarendszámok hamisítását, a helyszínelő munkát. A résztvevő országok küldöttségei bemutatták országuk érintett bűnügyi területének helyzetét és megoldásait.

A tanfolyam résztvevői a szemináriumot visszajelző értékelésükben „kiválónak, tökéletesen szervezettnek és informatívnak” jellemezték. Különösen jó visszhangot kaptak a delegált országok által prezentált esettanulmányok, mert lehetőséget kínáltak arra, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek a többi országok helyzetébe, továbbá, hogy információt cseréljenek a bevált gyakorlatokról. A résztvevők nagyra tartják azt a lehetőséget is, hogy a tématerület képviselői kapcsolatokat köthettek egymással, valamint a küldöttek kiválasztását nagyon jónak nevezték. Az így létrejött tapasztalatcsere lehetővé tette a szeminárium résztvevői számára, hogy hozzájáruljanak több konkrét eset megoldásához. Szinte minden értékelés hangsúlyozta azt a kívánságot, hogy ezt a szemináriumot egy év múlva folytatni kell.