CEPOL 46/2019 „Közrendvédelem – Tömegrendezvények kezelése” elnevezésű képzés

A Nemzetközi Oktatási Központban június 23. és 27. között megrendezésre került a CEPOL 46/2019 „Közrendvédelem-Tömegrendezvények kezelése” című képzése. A 34 résztvevő 20 európai uniós tagországból érkezett, illetve egyikük Törökországból, egy pedig Koszovóból.   
 
Az 5 napos képzés elsődleges célja az volt, hogy a résztvevők és a szakértők megosszák tudásukat és a tapasztalataikat a tömegrendezvények biztonsági feltételei és a határokon való együttműködés tekintetében, illetve, hogy fejlesszék a kockázatértékelési és kezelési képességeiket a kiemelt tömegrendezvények rendezett lebonyolításában. Ideértve a terrorista akciók illetve az erőszakos magányos bűnözők fenyegetéseit is.   
 
Az EUROPOL, illetve számos külföldi szervezet (Lengyelországból, Belgiumból, Romániából, Franciaországból) segítette a magyar szervezőket abban, hogy meghívjanak különböző, a témában jártas szakértőket.   
 
A meghívott szakértők ismertették a résztvevőkkel a nemzetközi találkozókon szükséges biztonsági intézkedéseket, a tömegrendezvények biztonságos lebonyolítását, valamint a határokon való együttműködés fontosságát. A résztvevők interaktív módon megtekinthették a Készenléti Rendőrség munkáját és a rendelkezésükre álló technikai eszközöket, illetve látogatást tehettek a CBRN-E Kiképző Központban is. A 2020-as labdarúgó Európa bajnokságnak is otthont adó Puskás Ferenc Stadion építési munkálataiba is betekinthettek a résztvevők.   
 
A résztvevők rendkívül érdeklődőek voltak és sokat kérdeztek, szerettek volna minél átfogóbb tudást szerezni a témában.