CEPOL 12/2019 „Hiányzó kereskedős ÁFA csalás” című képzés

A Nemzetközi Oktatási Központ 2019. november 25. és 29. között Budapesten szervezte meg a CEPOL 12/ 2019 „Hiányzó kereskedős ÁFA csalás” című képzését.

36 résztvevő 16 európai uniós tagállamból érkezett, valamint négy országból hét kolléga csatlakozott hozzájuk a Nyugat-Balkáni Projekt égisze alatt.

 

Az ötnapos képzés céljai között szerepelt

  • a tagállamok és az EU pénzügyi érdekeinek védelmének növelése a hiányzó kereskedős ÁFA csalás területén azáltal, hogy megosztják a tudást a csalási sémákat a bűnözői „modus operandi”-t és a legújabb bűnelkövetési módszereket illetően,
  • a tudás növelése a naprakész hírszerzési és bűnjel-gyűjtő módszereket illetően, melyek eszközül szolgálnak a hiányzó kereskedős/áfa csalás felderítését és nyomozását illetően, főként az elektronikus bizonyítékokra vonatkozóan,
  • növelni az ügynökségek közötti együttműködést és erősíteni a téma multidiszciplináris megközelítését,
  • bemutatni a jelenség mintáit és jellemzőit, valamint a bűnelkövetés nemzetközi aspektusait és a rendészeti ügynökségek nemzetközi együttműködésének lehetőségeit,
  • megvitatni az ügyészségi és a bűnüldözési szervek, valamint a privát cégek együttműködési lehetőségeit.

 

Az EUROPOL az OLAF, a DG TAXUD, illetve számos külföldi szervezet (Csehországból és Németországból) segítette a magyar szervezőket abban, hogy meghívjanak különböző, a témában jártas szakértőket.

 

Az ötnapos kurzus egyik napját arra szánták, hogy bemutassák, hogyan használható az internet a nyomozások során. A szimulációs gyakorlat a negyedik napra volt tervezve, amely gyakorlati lehetőséget biztosított, amely a korábbi napokon a szakértőktől kapott elméleti tudást támogatta. A gyakorlat, amely a számítógép-teremben zajlott, és amely során párokban dolgoztak a résztvevők, egy prezentációval kezdődött, amely bemutatta, hogy az OSINT eszközök hogyan használhatók a Hiányzó Kereskedős ÁFA csalás nyomozásának területén. Ezt követően a tréner bemutatott  számos esettanulmányt, amely erre a területre volt szabva.

 

A résztvevők rendkívül érdeklődőek voltak és sokat kérdeztek. Néhány játékos feladat és megmérettetés még lelkesebbé tette őket.