A KERA 2023. évi Speciális tanfolyamának záró hete Budapesten

Október 16-20. között zajlott a KERA 2023. évi Speciális tanfolyamának magyar hete a Nemzetközi Oktatási Központban. A hallgatók, a tanfolyam ideje alatt négy képzési helyszínen a KERA hét tagországából érkezett előadók és szakértők közreműködésével szereztek ismereteket a határrendészeti feladatok és a kompenzációs intézkedések témakörében. A magyarországi hétre, mely a képzés utolsó hete volt, a KERA tagországaiból 24 rendőrtiszt érkezett. A súlyponti témák közé tartozott a magyar határrendészeti helyzetkép és migrációs nyomás bemutatása mellett a biometria, az illegális migráció bűnügyi vonatkozásai, az embercsempészet is. A hallgatók szakmai kirándulást tettek a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság illetékességébe tartozó tompai határátkelőhelyen, a biztonsági határzárnál és a Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltségen. Szakmai látogatást tettek továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is, ahol első kézből szereztek ismereteket a rendészeti ki- és továbbképzésről.

A Speciális tanfolyam 2023. október 20-án ünnepélyes diplomaosztóval zárult. Magas rangú kül- és belföldi vendégek részvétele mellett, ünnepélyes keretek között Budapesten, a Nemzetközi Oktatási Központban, Dr. Balázs László r. ezredes úr, az ORFK Határrendészeti Főosztály vezetője és dr. Földesy Éva r. alezredes asszony, a KERA Magyar Nemzeti Iroda vezetője adták át a hallgatóknak a tanfolyam sikeres elvégzését igazoló diplomákat. Az ünnepi beszédet Günter Wendt r. ezredes úr, az Osztrák Országos Rendőrfőkapitányság Határ- és Idegenrendészeti Főosztályának vezetőhelyettese mondta, melyben kiemelte a nemzetközi együttműködés fontosságát a határrendészeti feladatok végrehajtása során a kihívást jelentő időkben.
A tanfolyam hallgatóinak szóvivője, Stefan Schaab úr, az osztrák hallgató, Klaus Huemer profi fotóiből készített képes beszámoló után, záróbeszédjében felelevenítette a tanfolyamon szerzett ismereteket és élményeket és megköszönte a KERA minden felelős munkatársának a tanfolyam magas szintű megrendezését.

A KERA Magyar Nemzeti Iroda meghirdette 2024. első félévi nyelvtanfolyamait!

A KERA Magyar Nemzeti Iroda meghirdette 2024. első félévi nyelvtanfolyamait!
Helyszín: NOK, 1126 Budapest, Böszörményi út 21.
 

  1. Középfokú nyelvvizsgára felkészítő, 550 órás KERA német nyelvtanfolyam

Időpont: 2024. február 12. – június 28.
 

  1. Rendészeti szaknyelvvel bővített szinten tartó, 120 órás KERA német nyelvtanfolyam

Időpont: 2024. február 5. – június 28.

Tovább >>>

 

KERA 2024. évi Bűnügyes tanfolyam

Pályázati felhívás

                                                  

Közép-európai Rendőrakadémia –

KERA akkreditált Bűnügyes tanfolyam

(német munkanyelvű)

 

  1. március 04. – április 19.

 

Célcsoport: elsősorban bűnügyi szakterületen dolgozó gyakorlati szakemberek.

 

A jelentkezés feltételei:

  • lehetőleg 3 éves gyakorlati tapasztalat bűnügyi szakterületen, vagy bűnügyi középvezetői tapasztalat,
  • biztos, tárgyalóképes, legalább középszintű német nyelvtudás szóban és írásban,
  • nemzetközi együttműködésre való alkalmasság, megfelelő kommunikációs és kapcsolatteremtő készség.

 

Tovább >>>

CEPOL 83/2023 Disaster Victim Identification, Management and Joint Operations course

(Katasztrófa áldozatainak azonosítása, kezelése és az ezzel kapcsolatos műveletek közös kidolgozása)

A Nemzetközi Oktatási Központ, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve rendezte meg 2023. július 4. és 7. között Budapesten a CEPOL 83/2023-as „Disaster Victim Identification, Management and Joint Operations” című képzést. A kurzus célja a nemzeti és nemzetközi DVI műveletek közös koordinációjának és irányításának kialakítása volt.

Az Európai Unió 23 tagállamából, 30 DVI szakértő kolléga érkezett a kurzusra, valamint 3 résztvevő Ukrajnából és 1 Törökországból látogatott el hozzánk.

A 4 napos tanfolyam fő célja a katasztrófa áldozatainak azonosításával kapcsolatos feladatok koordinálása, valamint az elhunyt áldozatok azonosításában részt vevő rendvédelmi dolgozók tudásszintjének javítása és összehangolása volt. A résztvevők sikeresen sajátították el az előkészítéssel, a DVI-csoport felállításával és a DVI-folyamat különböző feladatainak áttekintésével kapcsolatos ismereteket. A tanfolyamot sikeresen elvégzők képesek lesznek tudásuk hatékony átadására saját országukban.

A szervezőknek a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ közreműködésével, az izraeli és portugál oktatók tapasztalataival, valamint az Interpol szakértője segítségével sikerült európai szinten átadniuk egy olyan tudást, amely nagyban hozzájárulhat a tagállamok saját gyakorlatainak kialakításához és végrehajtásához.

A képzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületében került megrendezésre, ahol a résztvevők kis csoportokban, több oktató felügyelete mellett dolgoztak.

A résztvevőknek lehetőségük volt arra is, hogy – a DVI-csapatok felállítását követően – helyszíni gyakorlatokon vegyenek részt. A szimulációk egyik célja az volt, hogy a hallgatók, a szakértők által átadott elméleti tudást áthelyezhessék a gyakorlatba. Imitátorok és próbababák segítségével a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy a megszerzett ismereteiket egy iskolai lövöldözéses jelenetben mutassák be.

A résztvevők a feszített napirend ellenére is elkötelezettek és érdeklődők voltak a tanfolyam során, aktívan közreműködtek a gyakorlatok megvalósításában és összességében elmondható, hogy egy európai színvonalú képzést sikerült hazánkban megvalósítani.

További tájékoztatásért keresse:
Gaál András r. alezredes
CEPOL MNI
Vezetője
Mobile: +36-30-326-17-74
e-mail: gaal.andras@nokitc.hu